Erasmus+ Mobilitás beszámoló

Innovatív oktatási módszerek tanárok és felnőttoktatási oktatók számára

ERASMUS+ 2019-1-HU01-KA104-060829

  1. október 3-9.

Bologna, Erasmus Learning Academy

 

Gipp Róbert vagyok, tréner és szervezetfejlesztő, és 2021 október 3.-9. között részt vehettem Bolognában az Erasmus Academy „Innovative teaching methods for teachers and adult education staffs” intenzív képzésén.

Miért fontos az innovatív tanítási módszerek integrálása az oktatási kontextusba?

A diákok bevonása összetett kihívás: az innovatív módszerek használata jelentős erőforrás lehet, amely motiválja őket és javítja tanulási készségeiket.

Hogy csináljuk?

Számos tanulmánynak és kutatásnak köszönhetően ma már rendkívül sok eszköz áll rendelkezésre az iskolai környezetben: a projektalapú tanulás (Project Based Learning- PBL), a nem formális oktatás, a szabadtéri oktatás és az ICT a hagyományos tanítási módszerekkel integrálható számos lehetőség közül csak néhány.

A Project Based Learning lehetővé teszi a diákok számára, hogy közvetlenebb és érthetőbb módon dolgozzák fel a tartalmat, egy kérdéssel kezdve a való világban járják körül az adott problémát.  A PBL alapelveit elemezve a kurzus résztvevőinek lehetőségük volt felfedezni, hogy a csapatmunka, az együttműködés és a kreativitás hogyan segíthet a diákoknak felfedezni a valódi problémák kezelésének módját, stratégiai tanulást és a válaszok keresését a kezdetektől.

A másrészt a vizuális stratégiák és a csapatépítő játékok megmutatták a nem formális oktatás erejét. Valójában a tevékenységekből kiindulva felfedeztük a Kolb tapasztalati tanulási ciklusát, és megtanultuk, hogyan teszi lehetővé a gondolkodástól a konceptualizációig és az alkalmazásig való áthaladást, aktív szerepet adva a hallgatónak a tanulási folyamatban.

Bologna városának felfedezése az ActionBound alkalmazással nagyon vicces módja volt a kinti vagyis „outdoor” oktatás demonstrálására városi környezetben. A kinti oktatás néhány előnye a gyakorlat során fedte fel magát. Egyrészt a motiváció és a kreativitás növelése, másrészt a mentálhigiéniás jólét javítása a természettel való kapcsolatnak és az ebből következő stresszcsökkentésnek köszönhetően.

Végül innovatív tanítási módszereket fedeztünk fel az ICT-vel: (Information and Communication Technology) A Mentimeter, Edpuzzle és a Thinglink néhány olyan eszköz, amelyet megismertünk és használunk, új módszereket keresve a diákok bevonására, a lecke és az órai teljesítmény értékelésére .

Az október 3. és október 9. között Bolognában tartott intenzív képzési napok során az Európa különböző részeiről érkező résztvevők felfedezték Bologna, Firenze és Ferrara szépségét, lehetőséget tartva a hálózatépítésre, a csapatépítésre és az interkulturális csere előmozdítására.